Kiekeboe

Een rustige nacht, het mag ook wel eens. De bloeddrukval die Nandje zaterdag gehad heeft, baart de artsen toch zorgen. Wat is de reden? Op de echo lijkt alles normaal, maar op de eerdere echos kon het probleem met de klep ook niet gezien worden. Toch het zekere voor het onzekere : in overleg met de chirurg wordt geopteerd voor een kijkoperatie. Indien noodzakelijk wordt dan onmiddellijk een tweede (klep)operatie uitgevoerd, een ballonnetje gebruikt, … Na de ochtendverzorging eerste punt op de agenda. Voor de rest ziet Nandje er goed uit. Het is nog steeds onder verdoving en passieve beademing, maar hij stelt het goed. Boos zijn kan hij echter al : de verzorging vond hij niet leuk!

De voorziene tijd voor de kijkoperatie is ongeveer een half uur, maar met alle voorbereidingen – uit en in het bedje met al die kabeltjes – zal het toch anderhalf uur in beslag nemen. Grappig momentje : zijn bed kon niet meer door de deur, het infuusstang was te hoog.

Ook de naad geneest mooi!
Ook de naad geneest mooi!

Lucretia bleef in de wachtkamer, ik kom achter. Wachten, wachten, koffie gaan drinken, wachten wachten. Dan nog een uurtje extra wachten toen hij terugkwam van het OK (niet goed voor de zenuwen), longfoto, … Eindelijk. De dienstdoende arts kwam de uitslag meedelen : de kleppen zijn in orde, maar er is een kleine vernauwing in de kransslagaders – alleen vast te stellen met een kijkoperatie. Eventjes zakt de moed terug in de schoenen, is dit hetzelfde scenario als van de aorta?

De geruststelling komt direct. Operatie is niet aan de orde, toch niet onmiddellijk. De vernauwing is heel klein, maar kan er, in combinatie met al de rest, ervoor zorgen dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Oplossing : beta-blokkers om zijn hart te kalmeren. De rest van de uitleg ontgaat me. Lucretia en de artsen zijn er gerust in. Williams-Beuren is een bitch. Langs de ene kant is er alweer een vernauwing, langs de andere kant ben ik blij dat ze het gevonden hebben. Voor de rest zien we wel.

Alles lijkt terug in orde, tijd om terug vooruit te denken, aan herstel. Stapje voor stapje. Nandje komt er wel.

4 reacties

  1. Dag lieve mensen… alweer een zenuwslopend dagje hebben jullie achter de rug ! Ik moet eerlijk zeggen, ondanks alle leed dat jullie te verwerken hebben, is het indrukwekkend hoe aanmoedigend jullie schrijven. Het helpt ons onze eigen zorgen te relativeren en dezelfde positiviteit aan de dag te leggen als jullie…
    We blijven voortdurend aan jullie denken en hopen mee voor een goede afloop.
    Vele groetjes

  2. vangansbeke Caroline

    Wat zijn jullie fantastisch bezig. Dat kleine mannetje heeft een super mama en super papa… volhouden mensen…ik wou dat wij iets konden doen voor jullie.
    Wij duimen voor snel herstel. 1000 zoentjes voor Nandje… Tante tien

  3. Hou de moed er in jongens.. jullie doen het fantastisch. We duimen allemaal dat Nandje snel terug bij jullie kan zijn. Het is een echt vechtertje jullie Nandje.. en dat heeft hij duidelijk van jullie. Dikke knuffel van ons 3

  4. tante carine en nonkel erwin

    wij blijven duimen maar alles komt goed.Ons Nandje is een vechtertje doe zo voort Nandje . En hou jullie ook taai